Grisarna

1998 byggde vi våra första grisstallar med plats för 820 slaktgrisar och köpte då smågrisar från ett par andra gårdar.

För att kunna föda fram egna smågrisar byggdes 2000 ett nytt stall för suggor med två avdelningar med enhetsboxar för 46 suggor i varje och vi blev självförsörjande på smågrisar, en stor styrka i systemet då de flesta kan kampera ihop hela livet.

2005 kände vi oss mogna att dubbla produktionen och byggde ett stall med en mottagningsavdelning där suggorna är de första två veckorna, ytterligare en grisningsavdelning, en liten ”resursavdelning” och två slaktgrisavdelningar. I stort sett en kopia av vårt gamla stall vilket vi tycker fungerar bra.

Suggorna äger vi inte själva utan de hyrs från Kälkestad suggring i Örebro. Var fjärde vecka trippar 46 suggor in genom dörren och de grisar efter tre veckor.När de diat sina grisar i fem veckor åker de tillbaka och då finns det ca 600 smågrisar kvar dvs 12smågrisar/sugga – ett snitt de senaste åren. Nu lever de sitt liv som tonåringar för att efter fem veckor gå in i en slaktgrisavdelning. Det blir ett litet överskott av smågrisar som säljs till andra gårdar.

Nu ”förvandlas” grisen till Scans rapsgris och får den goda maten med raps/rapsolja som gör att köttet blir extra saftigt, nyttigt och smakrikt och som både vi och grisen gillar och mår bra av. Den lever här max ca 10 veckor, då väger den ca 120 kilo och har 2022 en tillväxt på drygt 1000 gram per dag!

Våra grisar äter foder producerat till största delen på vår gård, korn, vete och åkerbönor. Som komplement till suggor och tillväxtgrisar köper vi ett koncentrat som innehåller vitaminer och mineraler för att tillfredsställa grisens olika behov. Eftersom vi föder upp svensk rapsgris enligt Scans koncept får de kallpressad rapsolja från Västergötland. Som extra proteintillskott får de rapsmjöl. De får även en premix som innehåller de vitaminer, mineraler och aminosyror som grisen behöver.

Allt foder blandas i en stor tank tillsammans med vatten och de olika blandningarna som är i form av en tjock välling pumpas ut till grisarna anpassat efter storlek och olika behov – allt detta sker automatiskt.

Vårt dagliga arbete består mest av att mocka skit, ge grisarna halm, spån och/eller torv, kolla deras hälsa om någon gris är krasslig. Endast sjuka grisar behandlas! Vaccinera och ge extra foder som är torrt vid behov.

Efter varje omgång i ett stall töms hela avdelningen på grisar, en robot och vi tvättar så att det är rent och fint till nästa omgång grisar ska in. (blir två avdelningar/månad)

För närvarande är det Catrin, Andy och Dimitrij som har huvudansvaret för grisarna men alla på gården är delaktiga i någon ände, reparationer och tvätt tex.

För att få mera information om Evertsholm och se lite aktuella bilder gå in på vår Facebooksida.

För mer information om rapsgris och de tio rapsgrisgårdarna gå in på Scans hemsida.